úterý 20. září 2011

Marnotratný Bůh


„Marnotratný Bůh? Snad marnotratný syn, ne? O něm se v tom příběhu vždycky jedná,“ napadlo mě, když jsem zahlédla titul knížky Timothyho Kellera. Podtitul mne ovšem zarazil. Jak uzdravit srdce křesťanské víry. „To je dost odvážné tvrzení, tuhle knížku si musím přečíst,“ rozhodla jsem se.
Když se někdo pustí do rozebírání nějakého notoricky známého příběhu, buď může být výsledkem strašlivá nuda, nebo ohromující objev. Co se dá vytřískat z té historky o dvou bratrech, z nichž jeden bývá líčen jako kladný a druhý jako záporný hrdina, jsem si nedovedla představit. Kázání na toto téma jsem za svůj křesťanský život slyšela desítky. Většinou z něj kazatelé vyvozovali osnovu pokání: 1. Mladík zhřešil, 2. přišel k sobě, 3. obrátil se a šel domů, 4. tam vyznal svůj hřích. My musíme být jako on. O jeho starším bráchovi toho už tolik nebylo. S ním měli kazatelé většinou soucit. Chápali ho, že to pro něj bylo těžké. No bodejť.
Timothy Keller nás všechny rozdělil do dvou skupin – na ty, kdo jsou jako mladší bratr, prozřelí hříšníci, kteří to rozeznali a obrátili se k otci s žádostí o odpuštění, a na ty, kdo celý život poctivě a odpovědně plnili všechna přikázání jako bratr starší. Kdo myslíte, že je na tom líp? Schytali to oba a právem. S kým myslíte, že měl Ježíš větší soucit, komu se víc osobně věnoval? Starším nebo mladším bratrům? A koho častěji káral a tvrdě napomínal? Mladší nebo starší bratry? A kdo si myslíte, že jste vy?
Srdce křesťanské víry skutečně potřebuje uzdravit. Jak tak jezdím po nejrůznějších křesťanských sborech a vidím, s čím se potýkají, mám dojem, že tahle knížka by prospěla všem. Mně v první řadě.
Keller, Timothy: Marnotratný Bůh, Triton 2011.

1 komentář:

  1. We're buying a hugely encountered in addition to coached The english language instructor who is going to enable grow information with powerpoint component for the purpose of class coaching from PTE (Pearson Examine associated with The english language). https://imgur.com/a/WMA7jbq https://imgur.com/a/JxlcIFu https://imgur.com/a/T0HmE4y https://imgur.com/a/qTcedTX https://imgur.com/a/8naS6Ry https://imgur.com/a/LGkv1jw https://imgur.com/a/lwTucrX

    OdpovědětVymazat