čtvrtek 23. května 2013

Mezi setbou a sklizní


Pokud jste rodinou, kde si s dětmi čtete a o přečteném si často povídáte a vyvozujete poučení anebo souvislosti s běžným životem, pak tuhle knížku nepotřebujete. Pokud byste však uvítali nějaké tipy na hodnotné knihy, na krásné příběhy s poselstvím, pak jste u cíle. Josef Hrdlička posbíral kousky krásné literatury, v nichž spatřuje něco pozoruhodného.

Mezi setbou a sklizní nabízí pěkný výběr ukázek z různých titulů krásné literatury pro děti, které poskytují možnost promluvit si o životních hodnotách, o kráse, o Bohu. A kdybyste náhodou nevěděli úplně přesně jak na to, i v tom vám může kniha pomoci. Obsahuje totiž kapitolu, kde se můžete k následným hovorům inspirovat.

Výběr autorů a ukázek je diktován nejspíše především autorovým vkusem. Jména G. K. Chesterton, Victor Hugo, Oscar Wilde, Mark Twain, I. S. Turgeněv nebo z českých autorů Jan Neruda, Tomáš Špidlík, Daisy Mrázková anebo Česlava Talafantová a další zastoupení autoři jsou jistě zárukou bezpečné klasiky a kvalitních děl. Kdo by neznal Šťastného prince, Pannu a netvora, Prince a chuďase nebo Jeana Valjeana z Bídníků? Jen si na tyto literární postavy v běhu denních povinností nevzpomeneme. Jejich životní příhody jsou odrazem biblických hodnot a dobrou ilustrací Božího jednání. Ono vůbec na literatuře je hezké, že se člověk může při čtení dobře procvičovat v citlivosti na působení Ducha. Kdykoli se nás něco dotýká, chce se nám plakat, protože se stalo něco mocného a krásného, nebo se uvolněně smát, že to dobře dopadlo, cítíme Ducha svatého. V životě to nebývá tak zřetelné, ale možná jde jen o věc cviku.

Výběr ukázek a nakonec i výběr autorů je ovšem také možné považovat za určitou slabinu knížky. Já vím, není na světě výběr ten, který by se zavděčil lidem všem. Možná, že pro určitou skupinu čtenářů bude i to, co je zde předkládáno, dostatečně reprezentativní, kvalitní, moderní i klasické zároveň. Možná pro některé rodiče bude objevem už jen ten nápad – využít klasické literatury jako výchovné pomůcky. Budiž tedy má výtka povzbuzením pro další literární kompilace s cílem pomoci vychovatelům a nabídnout jim texty krásné i hluboké, reflektující radosti i sváry duše, milost a dobrotu Boží, krásu a hřích stvoření.

Jistě vás budou při čtení napadat další a další příběhy, básně a pohádky, jejichž pomocí se dostanete k nesnadným důvěrným tématům. Diskuzí o knize budete zároveň diskutovat o životě, a přitom to nemusí vypadat nějak nepřirozeně strojeně nebo násilně výchovně.

A až zvládnete k výchově používat literaturu, můžete postoupit k filmům, vývarnému umění, hudbě... Mimochodem za zmínku stojí i použité ilustrace. Jde o detaily vitráží akademického malíře Jana Jemelky. Jsou krásné.

Mezi setbou a sklizní. Slovesné umění a krásná literatura v rodinné katechezi. Ze světové a české literatury vybral a uspořádal Josef Hrdlička. Centrum Aletti Refugium 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat