pondělí 24. června 2013

Mrkev ho vcucla pod zem


Rozkošná, bláznivá a skoro přírodovědná pohádka s hádankami na konci každé kapitolky a se třemi různými konci. Ten svůj si můžete vybrat podle nasbíraných hvězdiček za správně odpovězené otázky. Doporučuju vám luštit pořádně a poctivě, protože ten nejdražší konec je samozřejmě ten nejlepší!

Fantazie tu jede na plné obrátky, hrdinové, děj i prostředí vypadají jako z hororu, a přesto jde o takové věci jako přátelství, svoboda a statečnost. Zlo je potrestáno, zrádci nezvítězí. Na cestě ke svobodě se objevují nenápadní pomocníci, kteří vykonají potřebný úkol nebo nějak poslouží a zase zmizí bez nároků na odměnu nebo vděčnost. Jména hrdinů vyvolají překvapené chichotání dětských čtenářů nebo posluchačů, protože jsou skutečně pikantní a vtipná. Kromě zábavy se také dozvíme spoustu zajímavých poznatků z říše rostlinné i živočišné, protože právě v těchto říších se příběh odehrává a kromě hlavního hrdiny kluka Ctibora, jsou pořád ještě dost hlavními hrdiny i slon Alfréééd a myš Hryž. V ději se však vyskytují ještě různá další zvířata, jeden obr jménem Drtihnát a kuchyní se mihne i paní obrová, když míchá žulovou polévku. 

Možná, že děj trochu připomíná styl příběhů jako je Alenka v říši divů, ale Petr Stančík má tolik vlastních vtipných i chytrých nápadů, že ta podobnost vlastně nehraje žádnou roli. Ostatně – prchali jste někdy na šicím stroji? Jedli jste chleba s komářím sádlem? Tak vidíte.

Příběh je členěný do poměrně krátkých kapitolek, což je pro malého čtenáře výborné. Čtení je to ovšem napínavé, takže jedna kapitola stačí málokdy. Nevšední ilustrace Jiřího Stacha umocňují tajemnou náladu podzemních světů. Chybí jedno jediné – nějaká záložka, na niž by si chytří čtenáři zaznačovali své hvězdičky za úspěšně vyluštěné hádanky. Jinak je kniha naprosto doporučeníhodná a já ji tedy doporučuji, protože se mi moc líbila. Řekla bych, že parádně si počtou děti od šesti, sedmi let.

Stančík, Petr: Mrkev ho vcucla pod zem, Meander 2013


Žádné komentáře:

Okomentovat